2012. szeptember 26., szerda

Tízperces levesek

Van néhány kedvenc leves, amit akkor készítek, amikor gyorsan kell levest csinálnom, mert 1. nincs időm, 2. nincs kedvem sokáig vacakolni vele.
Nem főzök én minden nap levest, de egy kelt tészta, rizsfelfújt, vagy hasonló étel elé mégiscsak kell valami "normális" étek is!
Persze a gyors levesek kategóriába tudnék még sorolni "ezeregy" másikat is (paradicsomleves, rántott leves, gyümölcsleves), amik hasonlóan pillanatok alatt elkészülnek, ez a néhány nagy kedvenc, és talán nem annyira szokványos, vagy maga a leves, vagy a gyors elkészítési mód miatt.
Lássuk a kicsikéket:

Sárgarépa és/vagy karalábé krémleves

Sárgarépát, és/vagy karalábét apróra reszelek, vegetás, vagy leveskockás vízben főni teszem, ha forr, beleöntök egy marék levestésztát, mire a tészta megfő, kész a zöldség is, behabarom, megrottyantom, és kész.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel megszórom.
Ez a leves nálunk hidegen-melegen nagy kedvenc, és bárki kóstolta nálam, mindenkinek nagyon ízlett!




Bableves villámgyorsan 

Ez a bableves csak attól más, hogy a konzerv vörösbab felhasználása miatt nincs órákig tartó áztatás, főzögetés, így pillanatok alatt elkészíthető ez is.
Sárgarépát, petrezselyemgyökeret apróra vágok, fokhagymát, hagymát pedig még apróbbra.
Kevés zsiradékon megpirítom, majd liszttel, pirospaprikával megszórom.
Ételízesítő, só, babérlevél, apróra vágott petrezselyem, ízlés szerint füstölt leveskocka kerülhet bele.
Ha forr, levestésztát szórok bele, mire a tészta megfő ez a leves is kész.
Ekkor teszem bele a konzerv babot levével együtt, összefőzöm, és kész!


Tejfölös vargányaleves

Ez a leves is pillanatok alatt elkészül, és nagyon különleges. Talán őrségi ismerőseim most felkapják a fejüket, hogy ugyanmár, mitől?! De a nemőrségieknek szerintem igenis az! :)
Krumplit akkora kockákra vágok, ami hamar megfő, majd hideg vízben a szárított vargányával felteszem főni. Só és bors, más fűszer nekem nem kívánkozik bele, a vargánya íze "viszi" a levest!
Nagyjából tíz perc múlva tejfölös habarást kap, és máris tálalhatjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése