Végre legyőztem minden előítéletemet, és kipróbáltam házi tejből is!
Szoktam csinálni korábban is, de boltiból, mert valahogy a házi tejnek nekem nagyon "tehénszaga" van... (én kérek elnézést!)
Kétféle készült, az egyik köményes, a másik fokhagymás-paprikás.
A lényeg, hogy annak ellenére, hogy nyersen továbbra is ódzkodnék tőle, így sajtként, fűszerezve elillant az a szag, és (feltételezett) íz, amitől idegenkedtem eddig, úgyhogy folytatom!
A készítés rém egyszerű, a tejet vagy aludni hagyjuk, vagy egy kevés borecet, citrom segítségével választjuk el a savót. Mindkét esetben feltesszük melegedni, ha kellőképpen megaludt, nagyon hamar különválik a savó és a sajt, ha friss a tej, beleteszünk egy kevés ecetet (én a 6 liter tejhez kb. egy evőkanálnyit.

Az anyagba felfogott sajtunkat most egy lábasba öntjük, amibe előzőleg kevés vajat olvasztottunk. Addig főzzük, amíg olvasztott sajt állagú nem lesz. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadunk 1-2 tojást, egy késhegynyi szódabikarbónát (ettől lazább, esetleg még lyukacsos is lesz!), és a fűszereket. Na, ez az igazi gyönyörűség, a lehetőségek tárháza végtelen, reszelt fokhagyma, snidling, apróra vágott paprika, bazsalikom, ésatöbbi ésatöbbi!
Kivajazott formába öntjük, és kihűtjük. Ha meghűlt már fogyaszthatjuk is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése