Pankának második
szülinapjára szerettem volna valami igazán szép és egyedi tortával kedveskedni.
Nagyon tetszenek a marcipánnal, hamis marcipánnal bevont tortacsodák, és
elkezdtem belemélyedni a témába, úgy gondoltam, megpróbálom magam elkészíteni!
Hónapokkal előtte már
a tortát tervezgettem, nálam minden így megy, elalváskésleltető gondolatok
tömkelegével...
Szóval olvasgattam,
cukrász ismerőst kérdezgettem, és szép lassan összeálltak a fejemben a dolgok.
Remek receptet
találtam a neten, így eldöntöttem, hogy a drága bolti fondant helyett magam
fogom a hamis marcipánt is elkészíteni.
A végén még a
gyertyát is én öntöttem, de ne rohanjunk ennyire előre!
A művelet két napomat
kísérte végig, egyik nap elkészült a nyújtható fondantbevonó, és megsütöttem a
tortalapokat, másnap a krémek és a végleges díszítés következett.
Az alsó szint
narancsos csokitorta volt, amit magam találgattam ki, szinte menet közben, és
nagy örömömre fantasztikusra sikeredett a végeredmény!
A felső szint a jól
bevált diótorta receptem alapján készült.
A
narancsos-csokitortáról:
Elővéve az előző nap
megsütött csokis piskótát, úgy láttam, nem lesz olyan szép magas, mint
szeretném, és nem fogom tudni három részre vágni, így ki kellett találnom
valamit, ami emel a tortán, és nem kell sütni.
Nem gondolkodtam túl
sokáig, és jött az ötlet, keksztekercs-massza!
A végeredmény:
Gyorsan főztem a négy
narancsból, némi cukorból (ízlés szerint), egy fincsi lekvárt, amihez
zselésítőt adtam, az azon leírtak szerint (ez az a bizonyos lekvárokhoz
használt cucc).
Kettévágtam a csokis
piskótalapot, az alsót megkentem a levárral, erre került a kekszes réteg.
- darált keksz,
kakaó, tej, cukor, rumaroma, stb. szintén ízlés szerint, jól formázható
masszává gyúrjuk, és formára vágjuk -
Itt újra
gondolkodósdi, majd előkerült egy bolti "házi krémes krémpor"
fantázianevű fincsiség, ezt tejjel felvertem, kb felét rá a kekszes rétegre, és
erre a második tortalap, majd gyorsan körbekentem a tortát a maradék krémmel...
Gyorsan kell vele
dolgozni, és mivel a szépen bevont torta titka a szép alap, ez volt a torta
legnehezebb része, mert ez a krém gyorsan köt.
Mikor kész lett az
alsó szint, bevontam a masszával.
Étkezési keményítővel
megszórt deszkán nyújtottam, és sodrófa segítségével helyeztem a tortára,
lesimítgattam. A végleges tálalási tálcára helyeztem, és félretettem.
Ezután betöltöttem a
diótortát (recept lejjebb). A tortát egy kerek kartonlapon kezdtem el
felépíteni, ehhez egy dobozból kivágtam a kívánt méretet, majd folpackkal
betekergettem, hogy ne ázzon át. nagyon könnyű lesz vele a kész, bevont tortát
átemelni a másikra, és nem áztatja meg az alsó szint bevonóját!
Mikor a felső torta
elkészült, be is vontam, jöhetett a építkezés!
Hogy az alsó torta ne
rogyjon meg a ráhelyezett másik súlyától, szükségem volt valami
tartószerkezetre. Ezt úgy oldottam meg, hogy vastag szívószálakat a torta
magasságára vágtam, és a felső szint alá az alsó tortába kör alakban beszurkáltam.
Ezután jöhetett rá a
második torta, és a díszítés!
A kis gombócok
gyúrogatása elég tökölős, de remekül eltüntethető vele a torták aljánál
előforduló esetleges szépséghiba...
A mintákat enyhén bevizeztem, így remekül feltapadt. (kis pohár víz mellettem, ujjammal bele, és
ráken...jobban nem kell, mert megfolyik a tortán, és kicsapja a cukrot, nem
szép).
A drótokra szánt
díszeket előző nap elkészítettem, hogy kellően megkeményedjenek.
A gyertya története
pedig röviden annyi, hogy nem találtam kettes számot a boltban, pillanatok alatt
elkészült... gyurmából (én ennek hiányában a maradék fondantból áldoztam be)
kis tömböt formázunk, ujjunkkal belerajzoljuk a formát, volt itthon egy kis
aranyszínű dekorporom, abból szórtam bele, és a többszáz darab raktáron levő mécsesemből
párat megolvasztottam és a formába öntöttem. A kanócot, és a
hurkapálcikát/szívószálat, ami a tortában tartja majd előre beletettem...
Bocsi a hosszas
részletezésért, de aki neki szeretne állni, annak ezek a részletek mint
fontosak, hosszas kutatómunkám eredményét tettem itt most közkinccsé! :)
Nyugodtan
kijelenthetem, nem nagy ördöngősség elkészíteni egy ilyen tortát, a sikerélmény
viszont elmondhatatlan boldogság!
És akkor a többi
recept:
A nyújtható
cukormassza/fondant (Kiskukta blogjáról):
1 evőkanál zselatin
6 evőkanál víz
1 evőkanál margarin
2 evőkanál méz
porcukor, amennyit
felvesz
A porcukrot szitáljuk
át, minél finomabb legyen. Kb fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk
közepére egy lyukat.
A zselatint keverjük
el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a
margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne.
Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a
porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral
meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon
már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt).
Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.
Folyékony
színezőpasztával színezhetjük, ezt én a folyékony hozzávalóknál tettem hozzá,
de persze gyúrás közben adható hozzá, ha nem elég színes. nagyon élénk színekre
azonban ne számítsunk, pasztell színekben gondolkodjunk csak.
Ugyancsak ilyenkor teszek hozzá mandulaaromát, ettől lesz finom marcipáníze!
Diótorta:
Tészta:
6 tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
4 dkg darált dió
1 evőkanál rum/aroma
A fehérjéket habbá
verjük, a többit a szokásos módon összekeverjük, majd óvatosan bele a fehérje,
200 fokon 30-35 percig sütjük.
Krém:
3 dl tej
6 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
20 dkg darált dió
2 tasak vaníliás cukor
fél dl rum/aroma
A lisztet a tejjel
összekeverjük, szelíd tűzön besűrítjük, kihűtjük.
A vajat a porcukorral
habosra keverjük, hozzáadjuk a főzött krémet, és a többi hozzávalót, és habosra
keverjük.
Ez-az (ha még nem unod az olvasást):
Az apró kis tortácskákat (amiket mindenki mini ciciknek nézett) a maradék kekszes masszából csináltam, és ezeknek volt a legnagyobb sikere.
A maradék fondant hónapokig eláll, jó sok zacsiba csomagold be, ki ne száradjon!
Ez-az (ha még nem unod az olvasást):
Az apró kis tortácskákat (amiket mindenki mini ciciknek nézett) a maradék kekszes masszából csináltam, és ezeknek volt a legnagyobb sikere.
A maradék fondant hónapokig eláll, jó sok zacsiba csomagold be, ki ne száradjon!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése