2014. december 11., csütörtök

Habcsók - habkarika

Ezer éve sütök karácsonyra habcsókot, mert a gyengém.
Mind küllemben, a fán, mind bel(l)emben ízügyileg.
A neten millióféle elkészítési mód kering, de  az összes túlságosan túl van bonyolítva.
Én rém egyszerűen készítem, és az eredmény tökéletes. épp az az íz, amire gyerekkoromból is emlékszem.
A hozzávalók aránya:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
Ennyi!
Két sütőlemeznyi habcsókot 5 fehérje, fél kiló porcukor mennyiség ad ki.
Ajánlanak hozzá citromlevet, ecetet, de enélkül is szép fényes!
A színezéssel az a tapasztalatom, hogy a sűrű állagú festékekkel remekül működik, de volt, hogy próbáltam szörppel, az katasztrófa volt! Nem száradt ki, ragacsos massza maradt a közepe.
Elkészítés:
A cukrot és a fehérjéket összekeverjük, és gőz felett a robotgép legnagyobb fokozatán addig verjük, amíg a rajzolatok már egyáltalán nem folynak el. Ekkor kinyomózsákból a kívánt mintát nyomjuk a zsírpapírokra, cukorgyönggyel, egyebekkel díszítjük, majd szárítjuk.
A kinyomásnál szép egyforma köröket kapunk, ha egy papírra előre felrajzoljuk a sok köröcskét, és ezt mindig az aktuális zsírpapír alá toljuk, szamárvezetőként.
 A szárítás nálam olyan 50-70 fokon történik, légkeveréssel. Benn hagyom jó sokáig, akár két órára is.
És ha a helyzet megkívánja, ne féljünk  akár ilyen élénk színeket használni! nekem nagyon bejön ez mos!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése